Waarom mama's kiezen voor een doula

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 11:39

Ondersteuning van begin tot einde

Als aanstaande moeder sta je voor een van de meest bijzondere en uitdagende periodes in je leven: zwangerschap en geboorte. Steeds meer moeders kiezen ervoor om een doula in te schakelen om hen tijdens dit avontuur te begeleiden. Een geboortedoula staat aan je zijde van het prille begin tot enkele weken na de geboorte. Ze kan jou een begeleiding volledig op maat aanbieden, waar jij nood aan hebt. 

Waarom maken mama's in spe de keuze voor de ondersteuning van een doula?

Vertrouwd Gezicht & Geruststelling

Een doula fungeert als een vertrouwd gezicht in een zee van verandering. Zij bewandelt jouw pad mee doorheen de zwangerschap. Je leert de doula goed kennen en andersom kent ook zij het koppel vaak heel goed.

Haar aanwezigheid biedt geruststelling en een gevoel van veiligheid, ze is doorheen de zwangerschap al een vertrouwd gezicht geworden. Dit is vooral cruciaal tijdens de bevalling, wanneer steun en comfort van onschatbare waarde zijn.

Objectieve Informatie

Doula's zijn niet voor of tegen thuisgeboortes, of zijn niet tegen epidurale. Zij vinden het wel belangrijk dat jij als mama objectieve informatie krijgt over verschillende aspecten van zwangerschap en bevalling. Door goed geïnformeerd te zijn, kunnen moeders weloverwogen beslissingen nemen die aansluiten bij hun wensen en behoeften. Heb je meer info over iets nodig? Call your doula!

Goed voorbereid zijn heeft als voordeel dat je op het moment dat je aan het bevallen bent, minder moet bezig zijn met het hoe, waarom,... meer mee kan flowen en in bevalland kan blijven.

Emotionele Steun voor beide Ouders

Terwijl veel focus op de moeder ligt, biedt een doula ook essentiële emotionele steun aan de partner. Een mama is vaak bezig met het zorgen voor anderen (andere kindjes, partner, ...). Een doula aan je zij kan helpen om even uit dit zorgende te mogen komen en de focus volledig bij jezelf te kunnen houden. Dit creëert een ondersteunend team dat de zwangere vrouw omringt, waardoor zowel moeder als partner zich gesteund voelen tijdens deze intense periode.

Als doula zorg ik dat niet enkel mama genoeg gehydrateerd blijft, maar ook dat papa niet vergeet te eten en drinken. Ook die moet zoveel uren kunnen standhouden en nog energie overhebben bij de eindmeet.

Bewaking van persoonlijke wensen

Een doula helpt niet alleen bij het bewaken van medische wensen, maar ook van persoonlijke voorkeuren. Doorheen de zwangerschap worden zoveel mogelijk topics naar voor geschoven, veel vragen gesteld en beantwoord. Op die manier krijgt de doula een goed inzicht in wat voor jullie belangrijk is als kopper. In een ziekenhuissetting waar vaak verschillende zorgverleners door de dag komen, is zij jouw vast gezicht en zal zij ook jullie geboorte wensen communiceren aan het zorgpersoneel.

Samen Terugblikken op de Geboorte

Na de geboorte biedt een doula de mogelijkheid om samen terug te kijken op de ervaring. Terwijl jij in bevalland bent, ziet jouw doula bepaalde dingen vanuit een hele andere blik. Dit helpt niet alleen bij de verwerking van de gebeurtenissen, maar ook bij het creëren van positieve herinneringen aan deze unieke levensfase. Door deze verschillende ervaringen bij elkaar te leggen, kunnen puzzelstukjes in elkaar vallen.

Kortom, het inschakelen van een doula gaat verder dan alleen fysieke ondersteuning. Het omvat emotionele steun, informatieverstrekking en het bewaken van persoonlijke wensen, waardoor de reis naar het ouderschap een positieve en gedenkwaardige ervaring wordt.

 

Waarom zou jij voor een doula kiezen (en waarom misschien niet?)?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.