Welke geboorte gun jij je kindje?

Gepubliceerd op 3 april 2024 om 13:42

'Het was niet hoe ik het wilde'

De woorden van een mama met haar minuten oude baby op de borst. De kamer helemaal gevuld met opluchting, trots voor deze mama en haar partner die hun kindje samen ter wereld zetten, onder minder optimale en uitputtende omstandigheden. Terwijl iedereen deze zucht van opluchting slaakt, spreekt zij deze woorden tegen mij uit. Ik kan haar pijn en haar verdriet voelen. Hoewel iedereen trots is, had ze haar kindje een meer serene geboorte willen geven...

Als doula sta ik vaak aan de zijlijn van een van de meest intieme, krachtige en transformerende momenten in het leven van een gezin: de geboorte van een kindje. In mijn werk heb ik gezien hoe verschillende geboorte-ervaringen het leven van zowel de ouders als het kindje kunnen beïnvloeden. Positieve geboorte ervaringen kunnen een boost geven waar je nog jarenlang kracht uit kunt putten. Negatievere ervaringen kunnen alles op losse schroeven zetten.

Meer en meer wordt het ingeburgerd om niet onwetend aan de bevalling te beginnen, maar je wel in te lezen, een cursus te volgen, stil te staan: wat wil ik wel en wat wil ik niet. Maar misschien nog een belangrijkere vraag die we onszelf nog niet vaak (durven) stellen is: welke geboorte gun ik mijn kindje?

De impact van de geboorte

Een geboorte is niet alleen een fysieke gebeurtenis, maar ook een emotionele en spirituele ervaring. Al tijdens de zwangerschap wordt duidelijk dat het 'zwanger-zijn' niet enkel een fysiek proces is. Het is ook vaak een tijd van veel verandering, veel vragen, veel introspectie, stil staan bij jezelf, bij wat het leven te bieden heeft. De geboorte kan het begin zijn van een liefdevolle band tussen ouder en kind, een ervaring waarbij beiden nog jaren op kunnen verder flowen. Toch kan het ook een bron van trauma worden als het niet goed wordt begeleid, als mama het lijdend onderwerp wordt in plaats van het leidend onderwerp. Als je baby niet 'gehoord' wordt (bv onvoldoende eigen tijd krijg om geboren te worden - als daar geen medische noodzaak voor is). Het zijn zogenaamde blauwdrukken die je kindje al meekrijgt tijdens het geboorteproces. Daarom is het belangrijk om na te denken over welke geboorte-ervaring je je kindje wilt bieden.

Waar wordt mijn kindje geboren?

De keuze tussen een natuurlijke geboorte en een geboorte onder medisch toezicht is een persoonlijke beslissing die door verschillende factoren kan worden beïnvloed. Sommige ouders verkiezen een thuisbevalling of een geboorte in een geboortecentrum/geboortehuis omdat ze zich daar comfortabeler en meer ontspannen voelen. Anderen geven de voorkeur aan een ziekenhuisbevalling vanwege de medische voorzieningen die daar beschikbaar zijn. Belangrijk in het maken van deze keuze is goed te durven voelen waar jij en je partner zich het veiligst voelen. Op welke plek kan jij het meeste vertrouwen vinden om je kindje ter wereld te brengen. Dat is voor iedereen anders. Wel belangrijk is dat, wanneer je deze keuze maakt, je beschikt over alle nodige info en je ook niet laat beïnvloeden door de mening/angsten van andere mensen. Dit is jouw proces!

Jouw perfecte geboorteteam

Wat de keuze ook is, het allerbelangrijkste is dat ouders zich gesteund, geïnformeerd en empowered voelen in hun beslissingen. Als doula geloof ik in het belang van keuzevrijheid en autonomie tijdens de zwangerschap en de geboorte. Door ouders op voorhand goed te informeren en de nodige emotionele ondersteuning te bieden, kunnen ze zelfverzekerd de geboorte benaderen en een positieve beleving hebben, ongeacht hoe de puzzelstukjes vallen.

Sta tijdens je zwangerschap stil bij de keuzes die je mag maken. Eens je hierover goed geïnformeerd bent en hierover hebt nagedacht, is het minstens even belangrijk om hierover te communiceren met je zorgverleners. Voel hoe zij tegenover jouw wensen staan. Kunnen ze hier achter staan en dit helpen waarmaken, of voel je weerstand. In dat laatste geval kan het een goed idee zijn om een ander geboorteteam samen te stellen. 

Benieuwd naar hoe jouw perfecte geboorteteam er uit kan zien? Ik geef tweemaandelijks een gratis online infosessie waarin je te weten komt hoe jij jouw perfecte geboorteteam kunt samenstellen!

Klik hier voor meer info

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.