Wat is een doula? 

Doula betekent letterlijk ‘dienende vrouw’. Het is een vrouw die constante steun biedt aan een zwangere mama en haar partner tijdens de zwangerschap en de geboorte. Deze continuïteit heeft fysieke en emotionele voordelen voor jou als mama, voor je partner en jullie baby.

Onderzoek toont aan dat het vertrouwen van een doula aan je zijde, haar aanmoediging, praktische informatie, haar kennis en haar “tips en tools” een positieve invloed op je zwangerschap en bevalling hebben. Dit is omschreven als het 'doula-effect'

  • Verkorten en versoepelen van de ontsluitingsfase 
  • 40% minder medische ingrepen (inknippen, vacuüm)
  • 50% minder keizersneden
  • 40% minder weeën opwekkende middelen nodig
  • 60% minder verzoek om pijnstilling (ruggenprik)
  • Er zijn minder postnatale depressies in de eerste zes weken na de geboorte
  • De partner is actiever betrokken bij de geboorte
  • Er wordt met een meer tevreden en positief gevoel terug gekeken op de bevalling, omdat de moeder en haar partner zich gehoord en gesteund voelden tijdens het hele proces. Dit is een belangrijk punt omdat een negatieve bevallingservaring een langdurige lichamelijke en geestelijke nasleep voor de moeder (en haar partner) kan hebben. 

Ik word reeds ondersteund door een zelfstandig vroedvrouw. Is een doula dan nog nodig?

Zeker! Een zelfstandig vroedvrouw en doula kunnen heel goed samenwerken, zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis of geboortehuis. Een vroedvrouw heeft een breed takenpakket en is medisch geschoold en verantwoordelijk. Een doula is niet medisch geschoold en werkt aanvullend op het medisch systeem, met aandacht voor de persoonlijke beleving van mama en haar partner. 

Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een gezonde mama, gezonde baby en een betere geboorte-ervaring. Als we samenwerken kunnen we hier samen naar streven!

Vervangt een doula mijn partner?

Zeker niet. Integendeel, een doula zal altijd de partner betrekken. Dat gebeurt al tijdens de zwangerschap, waarin ook de partner tools aangeleerd krijgt om mama optimaal te kunnen ondersteunen doorheen de zwangerschap en geboorte. De doula ondersteunt niet enkel de mama, maar ook de partner!

Is een doula niet zweverig?

Nee! Los van het feit dat het doula-effect wetenschappelijk bewezen is, durf ik ook écht zeggen dat een doula niet zweverig is. Elk hulpmiddel/tool/tip/.. heeft zijn eigen nut en dat probeer ik ook zo goed mogelijk uit te leggen. Een zwangerschap en geboorte is nu eenmaal ook iets waar we zelf weinig controle over hebben, dus kan het ook wel fijn zijn om iets meer uit ons hoofd te komen. 

Ik wens graag ondersteuning van Hartfluistering maar mijn budget laat dit niet toe...

Geef me dan zeker een seintje. Iedere moeder zou de zorgen van een doula moeten ontvangen, ook als het financieel wat minder gaat. Neem gerust contact met me op via info@hartfluistering.be en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn.